Tuesday, January 4, 2022

«15»: H Puzzlemusic γιορτάζει τα δέκα πέντε χρόνια λειτουργίας της με μια συλλογή που κοιτάζει τουλάχιστον προς τα επόμενα δέκα πέντε

 


H Puzzlemusik ανακοίνωσε την ίδρυση της τον Σεπτέμβριο του 2006 και κυκλοφόρησε τον πρώτο δίσκο της στις 27 Νοεμβρίου του ιδίου έτους. Ιδρυτής της ο συνθέτης, τραγουδοποιός, τότε επίσης και ερμηνευτής, πιανίστας και παραγωγός Χρήστος Αλεξόπουλος ο οποίος βέβαια παραμένει μέχρι σήμερα η ψυχή και ο νους και φυσικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής της. 

Εξαρχής η Puzzlemusik έδειξε την πρόθεση της να κινηθεί προς περισσότερες από μία κατευθύνσεις, εναλλακτική τραγουδοποιία με ελληνικό και αγγλικό στίχο, jazz, οργανική μουσική πολλών προελεύσεων και τάσεων και ανάλογη αυτοσχεδιαστική μουσική, κάποιες φορές ακόμα και στα όρια του πειραματισμού. Όλα αυτά τα έκανε πράξη στη συνέχεια όντας μάλιστα, μαζί με την Inner Ear της Πάτρας, οι μόνες (από τις αρκετές περισσότερες που υπήρχαν τότε) ελληνικές ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες που άντεξαν την οικονομική κρίση του ’10 και όλες τις δυσκολίες που ακολούθησαν, έμειναν όρθιες και συνεχίζουν. Κάποια από τα ονόματα που ξεκίνησαν μαζί της είναι ακόμα εκεί, κάποια άλλα αποχώρησαν ή, στην περίπτωση συγκροτημάτων, διαλύθηκαν αλλά φυσικά και μερικά άλλα προστέθηκαν στην διαδρομή. 

Και έτσι φτάνουμε στο παρόν, όταν δηλαδή, εν τω μέσω της πανδημίας, η Puzzlemusik γιόρτασε τα δέκατα πέμπτα «γενέθλια» της με την κυκλοφορία – ψηφιακά και σε CD - στις 10 Δεκεμβρίου του εβδομηκοστού πρώτου (!) album της, μιας συλλογής με τον απλό τίτλο «15» στην οποία συμμετέχουν όλα τα ονόματα που είναι αυτή τη στιγμή ενταγμένα στο roster της. Δέκα τρία κομμάτια από δέκα τέσσερα συνολικά acts που αν δίνουν ένα μήνυμα, καθένα χωριστά και όλα μαζί, είναι πολύ απλά ότι η Puzzlemusik δεν επαναπαύεται στα όσα κατόρθωσε και κατέκτησε σε αυτά τα δέκα πέντε χρόνια, ούτε καν επαίρεται για αυτά αλλά αντίθετα κοιτάζει προς το (μουσικό) μέλλον με την ίδια «ανήσυχη» και ερευνητική ματιά την οποία είχε όταν ξεκινούσε αλλά και με πολύ πιο ώριμο φυσικά τρόπο αφού πλέον είναι εμπλουτισμένος από τις μουσικές (και όχι μόνον…) εμπειρίες όλης αυτής της περιόδου Αξίζει να τα δούμε συνοπτικά, καθένα χωριστά και με την σειρά με την οποία τα βρίσκουμε στο CD. 

https://www.youtube.com/watch?v=Ej-opvHky5w

«A Tribe In Limbo». Ο ιδρυτής της Puzzlemusik Χρήστος Αλεξόπουλος συνεργάζεται για πρώτη φορά με έναν από τους πρώτους μουσικούς που κυκλοφόρησαν δίσκο σε αυτήν, τον εξαίρετο jazz σαξοφωνίστα και συνθέτη Γιάννη Κασέτα. Ένα ελαφρά «μυστηριώδες» αλλά και πολύ ενδιαφέρον και σαγηνευτικό instrumental που ισορροπεί ανάμεσα στην esoteric/abstract electronica και την jazz και τον τίτλο του εγώ τουλάχιστον τον εκλαμβάνω ως μιαν αναφορά στην διακοπή των ζωντανών εμφανίσεων αλλά όχι και της δημιουργικότητας, τόσο της Puzzlemusik όσο και συνολικά της ελληνικής μουσικής σκηνής, κατά την διάρκεια της πανδημίας. Η ψηφιακή κυκλοφορία του προανήγγειλε την συλλογή. 

«Ochre». Ομορφο και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό – με μια jazz απόχρωση - electronica instrumental track του Κ. Βήτα, ημιτελές outtake από προηγούμενο δίσκο του που ολοκλήρωσε ειδικά για την συλλογή. 

«Deep South».Εκπληκτικό πραγματικά κομμάτι του μέγιστου Ελληνα jazz πιανίστα Γιώργου Κοντραφούρη με το τρίο του που δεν μπορεί παρά να μας…ανοίγει την όρεξη για το επερχόμενο τον Μάρτιο ομότιτλο album του στο οποία θα βρίσκεται σε διαφορετική εκδοχή. 

«God Only Knows». Το θαυμάσιο jazz σχήμα του κιθαρίστα Θοδωρή Κότσυφα, του πιανίστα Γιάννη Παπαδόπουλου, του κοντραμπασίστα Ντίνου Μάνου και του ντράμερ Billy Pod σε μια υπέροχη live – και φυσικά οργανική – διασκευή ενός κλασικού τραγουδιού των Beach Boys που δεν είχε συμπεριληφθεί στο πρόσφατο album του; «At The Zoo».

«Why The Princess Sleeps». Ο θαυμάσιος jazz κιθαρίστας Theo Kapilidis (Θόδωρος Καπηλίδης) ο οποίος είναι μόνιμα εγκατεστημένος εδώ και πολλά χρόνια στην Ελβετία σε ένα πολύ καλό σόλο κομμάτι του που ηχογραφήθηκε ειδικά για την συλλογή. 

«VORHAND MMXX». Οι ARTéfacts Ensemble με την μορφή του τρίο σαξοφώνου, κλαρινέτου και μαρίμπα (η οποία πρωταγωνιστεί) σε μια σύνθεση του Πάνου Ηλιόπουλου με αρκετά πειραματικό ύφος και όχι λίγα jazz στοιχεία.

«Melo Pt 1». Το δίδυμο των Θεσσαλονικέων παραγωγών και ηχοληπττών Τίτου Καργιωτάκη και Χρήστο Χαρμπίλα προσεγγίζουν με τον δικό τους τρόπο – και ειδικά για την συλλογή -  ένα κομμάτι από το πρώτο album του επίσης Θεσσαλονικέως σπουδαίου μα και…ακαταχώρητου κιθaρίστα και συνθέτη Μπάμπη Παπαδόπουλου «Σκηνές Από Ένα Ταξίδι» που κυκλοφόρησε το ’08 από την  Puzzlemusik. 

«My Trauma Is On You». Μια από τις πλέον υποσχόμενες νέες μουσικές παρουσίες, η μόλις εικοσιδυάχρονη συνθέτρια, στιχουργός, ερμηνεύτρια και «πολυοργονίστρια» Demetria η οποία κυκλοφόρησε το πρώτο της single «Tomorrowland» στην Puzzlemusik πριν πολύ λίγο καιρό σε ένα τραγούδι ειδικά ηχογραφημένο για την συλλογή. 

«Ψυχιατρική». Οι Ψύλλοι Στ’ Αχυρα είναι ένα από τα best kept secrets της μουσικής σκηνής της Θεσσαλονίκης και συνολικά της χώρας μας, ένα γκρουπ που παίρνει την φόρμα που καθιέρωσαν στους πρώτους δίσκους τους οι Διάφανα Κρίνα του αείμνηστου Θάνου Ανεστόπουλου και την πηγαίνει πολύ, πάρα πολύ πιο μακριά. Στο «15» συμμετέχουν με ένα από τα καλύτερα τραγούδια του ομώνυμου πρώτου album τους του ’18 σε μια πολύ πιο ηλεκτρονική και ακόμα πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή του. 

«Στη Ζούλα». Ένα ηχογραφημένο ειδικά για την συλλογή σύγχρονο και πολύ ηλεκτρικό «ρεμπέτικο» στο ύφος με το οποίο μας συστήθηκε στον πρώτο δίσκο του ο Τρύφων Λάζος. 

«Το Μέλλον». Ένα ακόμα από τα τόσο ιδιοσυγκρασιακά, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά, τραγούδια του Αντώνη Λιβιεράτου, outtake από το album του ’18  «4 ½». 

«Mud And Waves». Δείγμα της απολαυστικής dream pop των Playground Theory ηχογραφημένο ειδικά για την συλλογή. 

«Isolation Blues (Of Τhe Ionian School)». Ο άκρως πολυσχιδής και δεόντως πειραματιστής συνθέτης, κιθαρίστας και μαντολινίστας Σωτήρης Δεμπόνος σε ένα «μεταλλαγμένο» blues που έγραψε στην διάρκεια της πανδημίας για το διαδικτυακό project του «Video art homework during Coronavirus lockdown» και αποτελεί το πιο επίκαιρο και ιδανικότερο ίσως φινάλε για το «15».

Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι αυτό που ευχήθηκα στον φίλο Χρήστο όταν μου είπε για πρώτη φορά για την κυκλοφορία αυτής της επετειακής συλλογής της Puzzlemusik: Και στα τριάντα! Για αρχή τουλάχιστον… 

 

https://www.youtube.com/watch?v=gELGBjTSDjU

No comments:

Post a Comment

«15»: H Puzzlemusic γιορτάζει τα δέκα πέντε χρόνια λειτουργίας της με μια συλλογή που κοιτάζει τουλάχιστον προς τα επόμενα δέκα πέντε

  H Puzzlemusik ανακοίνωσε την ίδρυση της τον Σεπτέμβριο του 2006 και κυκλοφόρησε τον πρώτο δίσκο της στις 27 Νοεμβρίου του ιδίου έτους. Ιδρ...